Välkommen till Mariagårdens förskola!

Här kan du få en inblick i barnens tema - och projektarbete och annat som händer på förskolan. Här hittar du även information om verksamhet och viktiga datum framöver. Du är välkommen att lägga in kommentarer.

fredag 9 juni 2023

Björkens vernissage v.23

Så roligt att ni var så många som hade möjlighet att komma till Björkens vernissage i onsdags och ta del av barnens olika arbeten i projekten! 

 

Här kommer ett litet virtuellt utklipp från vernissagen.


VÄRLDSKARTAN

 Här finns alla barn representerade utifrån vilket land och språk de har kontakt med via sin vårdnadshavare. Alla bor de i Sverige och har kontakt md det svenska språket så den gula tråden leder alla barn till Sverige och den svenska flaggan. Den röda tråden leder barnen till det land som de har en koppling till på olika sätt. Ovanför barnens bilder finns de flaggor som hör till landen.

 

 


TECKEN SOM STÖD

Här på väggen hänger alla de teckenord som vi arbetat med under läsåret. De ord vi använder oss mest av är de ord som används under barnens vardag samt mat/frukt och djuren som vi forskat kring i våra projektarbeten.

 

 

QR KODER PÅ FILMER OCH BÖCKER 

Varje film, bok eller sång vi arbetat med kring bondgårdsdjuren Häst, Höns, Ko och Gris har vi tagit fram en QR kod på och samlat på olika platser runt avdelningen. Vi vill att alla barn ska få möjlighet att se och lyssna flera gånger ensamma eller tillsammans med andra barn för att upprepa och reflektera så att kunskapen befästs hos dem. Barnen har en lärplatta som de då använder för att lysa på koden. 

 

 


FÖTTER

I början av läsåret var det många nya barn och pedagoger på Björken som skulle lära känna varandra och få en VI-känsla. Vi arbetade med det på flera olika sätt och här har alla barn valt en färg och tryckte eller ritat av sin ena fot runt i en krans. I mitten har vi en jordglob med flaggor som representerar att vi alla på Björken gör vårt avtryck både här hos oss och på hela jorden.

 

 


KOMPISBÖCKERNA

Vi använder oss mycket av kompisböckerna vid våra undervisningstillfällen. Här har barnen läst i boken ”Att känna sig ny” om hur alla barnen tryckte händer på ett stort papper och skrev kompisar i mitten. Det här ville barnen också göra så då skapade vi en handtavla tillsammans.

 

 


BARNKONVENTIONEN

En del av vårt uppdrag är att pratat med barnen om barnkonventionen och artikel 2 alla barn har lika värde och rättigheter, artikel 3 barnens bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barnet, artikel 6 alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling, artikel 12 alla barn har rätt att få uttrycka sin mening och få den respekterad i alla frågor som berör hen. Vi använder oss mycket av kompisböckerna som tar upp viktiga saker kring barnkonventionen som bland annat att alla har rätt till sitt eget namn och alla har rätt till egen plats.

 

 


VÅR BONDGÅRD

Barnen har varit med och målat på det här långa spännpapperet för att skapa en miljö till våra bondgårdsdjur. Här har vi letat fram djurens boende ladugård, stall, hönshus och svinstia. Sen har alla barnen fått måla sitt eget djur till de olika hagarna och vi har även satt upp mat som de olika djuren äter. Här ovanför och på väggen mittemot kan ni se och läsa kring våra arbeten med respektive djur. Här är det blandat med barnens egna arbeten och dokumentationer och faktahäften kring varje djur.

 

 


HAGE

De lite äldre barnen har varit med och skapat en hage till djuren av en trälåda som de diskuterade kring och sedan målade staket och gräs. Lite senar målade de även in gräset i olika hagar. Barnen har sedan fått skapa djur av lera och de har fått välja mellan de bondgårdsdjur vi arbetat med under läsåret. Djuren har nu fått ta plats i hagarna.

 



KO AV ÅTERVUNNET MATERIAL 

De lite äldre barnen har konstruerat och skapat en ko av återvunnet material tillsammans. De har bl.a. använt sig av mjölkkartong, hushållsrullar och en engångshandske.

 

 


BARNENS BONDGÅRD 

Här vid bondgården har barnen möjlighet att leka med de gummidjur som vi arbetat med under våra projektarbeten under sin fria lek. Ovanför hänger det en lekkarta man kan få stöd i vad man kan leka kring bondgården och dess djur. Iblanda kan man behöva lite stöd i leken och då kan bilder ge ny inspiration till leken.

 

 


INSPIRATION OCH FAKTABILDER

Här har vi samlat lite bilder på ny fakta som barnen fått till sig kring Gris och Ko. Barnen kan befästa sin nya kunskap genom att titta på bilderna själva eller samtal med andra barn kring bilderna.

 

 


SAGOR OCH SÅNGER I PROJEKTET

Vi har använt oss av sagor och sånger som vi dramatiserat tillsammans med barnen eller bytt text så att det passar det tema vi just då arbetat med. Här får barnen möta de nya begreppen som de har fått till sig genom projektet i för dem ett välkänt sammanhang.

 

 

BLUE-BOT OMPROGRAMERAD TILL GRIS 

Barnen har fått programmerar med golvroboten Blue-Bot som har klätt ut sig till gris. Barnen har även skapat en egen programmeringskarta som Blue-Botsgrisen kan ”böka” sig fram genom barnens kommandon.

 

 



Innan vi tar helg vill vi bara påminna er om att ni gärna får smörja in era barn med SPF, solkräm nu när solen tar mycket

Ha en superfin helg så ses vi på måndag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar