Välkommen till Mariagårdens förskola!

Här kan du få en inblick i barnens tema - och projektarbete och annat som händer på förskolan. Här hittar du även information om verksamhet och viktiga datum framöver. Du är välkommen att lägga in kommentarer.

fredag 5 maj 2023

Björken v 18

Grisar bor i en grisstia eller en grisfabrik. Vi har valt att låta våra grisar, som vi ska sätta upp vid ladugården, bo i en liten fin stia där de har möjlighet att gå ut bakom staket och böka i jorden.


Våra gummidjur fick komma fram och kika på stian. Vi räknade suggans spenar tillsammans och den hade 12 stycken. En riktig gris kan ha upp till 16 spenar för alla kultingar måste ha en egen spene.
Vi pratade också om att grisar älskar att böka med sitt tryne och bada i lera. Vi tittade på en liten kort film där två suggor badar tillsammans med sina små kultingar.


Några barn uppmärksammade att en liten kulting klättrade över suggans tryne och då puffade suggan till kultingen så den for upp i luften. Den händelsen vill barnen titta på flera gånger.

Vi har köpte in en lera för att barnen ska kunna skapa med ett nytt material. Vi har ju hunnit med att fördjupa oss i djuren häst, höna, ko och nu gris. Barnen får välja själva vilket djur de vill skapa i leran.


Vi använder oss av speciella träplattor som vi har leran på när vi skapar och med lite vatten "limmar" man så att det inte blir sprickor eller så att små saker fastnar på den större.  



Här har fyra av Björkens barn mellan 2½-6 år skapat kor, häst och en liten griskulting. Nu ska djuren torka och sen ska de få stå i en varsin hage som barnen tidigare skapat av en trälåda. När barnen skapade den hagen har vi visat vid ett par andra tillfällen här på bloggen.


Vi har även tittat på en kort faktafilm kring grisen som heter "Djuren på bondgården - grisar". Den här serien av faktafilm har vi tidigare använt oss av när vi pratat om de andra djuren och det är korta små filmer med bra fakta.

Nu har vi arbetat med häst, höns, ko och gris och Arla har gjort så fina häften kring varje djur. Här finns korta fakta blandat med fina bilder och de lite äldre barnen läste boken om grisen på en i sin projektgrupp under torsdagen. Varje häfte hänger sedan under barnen arbete med respektive djur.


Om  ni tar fram er kamera och fotar på QR koden kan även ni läsa och titta där hemma.

Nu när vi har arbetat kring fler olika bondgårdsdjur är det även roligt att jämföra dem lite. Vad finns det för skillnader och likheter på djurens fötter? Heter de samma sak? Har alla tår? Har alla naglar? 


Det här blir även en bra repetition för barnen, vad kommer de ihåg kring djuren som de arbetat med för många månader sedan?

Vi vill även påminna er om att det idag fredag den 5/5 är den sista dagen att fylla i sommarschemat på IST Home.
Tänk på att Mariagårdens förskola kommer att vara stängd under veckorna 28-31 och vi är då hopslagna med andra förskolor på Tuppen. 














 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar